Scroll Top

Liggeld woonboten twee keer zo hoog: bewoners vrezen stad uit te moeten

NRC - Er zijn honderden voorbeelden van Amsterdamse woonbootbezitters die door de verhoging van het liggeld de rekeningen niet meer kunnen betalen, zegt Sander Rutten van de Woonbootvereniging Amsterdam.

NRC – “De gemeente had anderhalf miljoen euro nodig en die hebben ze bij ons gevonden”, zegt Sander Rutten van de Woonbootvereniging Amsterdam. Als woonbootbewoner zag hij vorig jaar het liggeld met ongeveer 75 procent stijgen, dit jaar kwam daar nog eens 25 procent bij. In Rutten zijn geval gaat het om een stijging van 1.500 naar 3.000 euro per jaar in twee jaar tijd.

Er zijn honderden voorbeelden van Amsterdamse woonbootbezitters die door de verhoging van het liggeld de rekeningen niet meer kunnen betalen, zegt Rutten. “Je treft voorzieningen als je een boot koopt, maar hier heeft niemand rekening mee gehouden.”

De gemeente zegt dat het voor de berekening van het nieuwe liggeld naar de provincie heeft gekeken, waar 15 euro per vierkante meter gerekend wordt. Volgens Rutten geldt dat echter alleen voor nieuwe woonboten en niet voor oude, waardoor bezitters niet opeens met ongekend hoge stijgingen krijgen te maken. Boomsma zegt dat het besluit in de gemeenteraad daardoor met “valse informatie” genomen is.

Rutten denkt mede hierdoor later dit jaar kans te maken bij de belastingrechter en de verhoging te laten schrappen. De gemeentewoordvoerder laat weten dat de verhogingen een “democratisch genomen besluit” zijn en dat het iedereen vrijstaat om naar de rechter te gaan.

Rutten is bang dat de gemeente de liggelden in de toekomst nog vaker gaat verhogen. Bij de aankomende verkiezingen wil hij de kwestie op de agenda hebben. “Anders wonen er in de stad straks alleen nog maar mensen met veel geld op een woonboot.”

Lees het hele verhaal in NRC