Scroll Top
FINANCIERING
FINANCIERING

Beleid maakt financiering woonboot vrijwel onmogelijk

Het financieren van een woonboot is niet eenvoudig. Er gelden strengere hypotheekvoorwaarden dan bij de aankoop van een huis. De WVA spant zich in voor betere voorwaarden voor de financiering van een woonboot.

Recreatie 01

Renteopslag en beperkte financiering

Er is slechts een beperkt aantal hypotheekaanbieders voor woonboten en arken. Alleen Rabobank doet aan woonbotenfinanciering. Woonboten met een bouwjaar na 2012 kunnen daarnaast ook bij Triodos terecht. Door het beperkt aantal aanbieders van hypotheken voor woonboten zijn de voorwaarden ongunstiger dan voor een hypotheek op een huis.

Bootbewoners die nu een hypotheek afsluiten, betalen een renteopslag van 0,8%. Bovendien wordt slechts 90% van de getaxeerde marktwaarde gefinancierd.

Meer aanbieders, minder renteopslag

Waarom is ING Bank in 2016 gestopt met het financieren van woonboten? Wat houdt nieuwe hypotheekverstrekkers tegen? Wat is de impact van precario, huur of erfpacht op de financierbaarheid van een woonboot? Wat maakt woonboten anders dan woonhuizen? Zijn er andere vormen om woonboten te financieren? 

Op dit moment onderzoeken we de factoren die van invloed zijn op de hypotheekvoorwaarden voor woonboten. Met als doel: meer aanbieders aan boord krijgen.

Meer informatie

Projectleider WVA: Sander Rutten
Stuur een e-mail

Nieuws over financiering