Scroll Top

Woonboot kopen met hypotheek wordt praktisch onmogelijk

De ING bank stopt per 1 oktober 2016 met het verstrekken van hypotheken voor woonboten. Hierdoor wordt volledige financiering van een woonboot met een hypotheek onmogelijk. Gevolg: woonboten zijn straks moeilijk of niet meer verkoopbaar en de markt voor woonboten dreigt in te storten.

Na de SNS bank stopt nu ook de ING bank met het verstrekken van hypotheken voor woonboten. Daardoor blijft alleen de Rabobank als monopolist over, maar die bank financiert de ligplaats niet mee. Kortom: het kopen van een woonboot met een hypotheek wordt praktisch onmogelijk.

Politiek maakt zich zorgen

De ministers Dijsselbloem (financiën) en Blok (Wonen) maken zich zorgen over het rampscenario dat 11 duizend woonbootbewoners in Nederland boven het hoofd hangt. Ze willen weten waarom banken zich terugtrekken uit de woonbotenmarkt.

Motivatie ING

In een brief aan woonbooteigenaren met een ING-hypotheek schrijft de bank:

“Vanwege toenemende digitalisering, de strengere wetgeving op hypotheekgebied en de komst van nieuwe partijen op de hypotheekmarkt hebben wij besloten om onze processen en producten te vereenvoudigen. Wij gaan daarom alleen nog hypotheken verstrekken met een woonhuis als onderpand.

Vanaf 1 oktober 2016 stoppen wij met het verstrekken van hypotheken op woonboten, omdat juist deze hypotheken complex zijn en veel specialistische kennis vragen. Wij geven nu al duidelijkheid, zodat andere gespecialiseerde partijen in de markt zich kunnen richten op de financiering van woonboten.”

Overigens heeft het besluit nog geen directe gevolgen voor lopende hypotheken.

Meer informatie

 

parool-logo

Harald Falkeisen, woonbootmakelaar in Diemen:
“Woonboten in het centrum van Amsterdam kosten al snel drie tot zes ton. Als je zo’n woonboot wil verkopen kun je na 1 oktober alleen nog kopers vinden die het geld cash hebben, of kopers die voor de helft van het geld een hypotheek afsluiten bij de Rabobank. Een volledige hypotheek is dan niet meer mogelijk.”

Lees meer in Het Parool

 

eenvandaag-logo

Een Vandaag besteedde ook aandacht aan het probleem:
“Omdat ING de enige is bij wie je in heel Nederland een volledige hypotheek kan krijgen, vrezen woonbootbewoners voor een waardedaling. Want wie kan hun woning straks nog kopen als je er geen hypotheek voor kunt krijgen? “

Bekijk TV fragment
Luister naar radio reportage