Scroll Top

Eigenaren woonboten boos om liggeldtarieven: ‘De gewone Amsterdammer verdwijnt van het water’

Het Parool - Afgelopen weken maakten honderden Amsterdamse woonbooteigenaren bezwaar tegen de precariotarieven voor 2021. In vergelijking met twee jaar geleden is de liggeldbelasting zo goed als verdubbeld. Ongehoord, vinden de bootbewoners. ‘

“Het is een schofterige verhoging die niemand uit kan leggen,” zegt Sander Rutten, voorzitter van de Woonbootvereniging Amsterdam (WVA). Sinds deze maand vormt de WVA met vier andere Amsterdamse woonbootverenigingen de Woonboten Coalitie Amsterdam (WCA). Door zich te verenigen willen de woonbooteigenaren als een front met de politiek in gesprek, om op zoek te gaan naar alternatieve oplossingen.

“Het probleem is dat die precarioverhoging niet op zichzelf staat,” zegt Rutten. “Het komt bovenop de stijging van alle andere vaste lasten die huiseigenaren betalen. Bovendien zijn woonschepen in onderhoud duurder dan een huis aan wal. Met die onderhoudskosten houdt iedere booteigenaar rekening, met een belastingverdubbeling niet. Mensen met lagere inkomens zien geen andere optie meer dan de boel verkopen.”

Lees het hele verhaal in Het Parool