Scroll Top

Voorwaarden vakantieverhuur ook voor woonboten

De gemeente Amsterdam gaat vakantieverhuur op woonboten hetzelfde behandelen als vakantieverhuur in woningen. Tot nu toe waren de voorwaarden voor vakantieverhuur in woningen niet van toepassing op woonboten terwijl in de praktijk blijkt dat veel woonboten wel worden gebruikt voor toeristische verhuur. De nieuwe regels gaan per 1 maart 2016 in.

Handhaving

De eerste stap is dat alle woonbooteigenaren en woonbootbewoners in de stad een brief ontvangen over de voorwaarden voor vakantieverhuur. Het handhavingsteam dat woonfraude in woningen controleert gaat ook de woonboten controleren.

Voorwaarden

Toeristische verhuur op woonboten mag onder bepaalde voorwaarden. De verhuurder moet hoofdbewoner zijn en zo ook ingeschreven staan in de gemeentelijke basisadministratie. De verhuur bedraagt maximaal 60 dagen en is incidenteel. De verhuurder betaalt toeristenbelasting en de woonboot wordt niet aan meer dan vier personen tegelijk verhuurd. Bij een Bed and Breakfast gelden voor een groot deel dezelfde regels, daarnaast mag maximaal 40% van het netto vloeroppervlak van de woonboot worden gebruikt voor bed and breakfast.

Meer over vakantieverhuur bij gemeente Amsterdam