Scroll Top

UPDATE: groene daken voor woonboten

De Kades van Smaragd is een initiatief om woonboten in de Da Costabuurt van een groen sedumdak te voorzien. Op zaterdag 4 maart kun je op de Bilderdijkkade 801 zelf zien hoe in één dag een groendak wordt gelegd op een woonark.

Dankzij nieuwe technologie, gemeentesubsidie, crowdfunding en samenwerking in de buurt zijn groendaken betaalbaar geworden. Het idee is dat waterbewoners hun daken voorzien van Sedum (een geslacht uit de vetplantenfamilie met vierhonderd tot vijfhonderd soorten) waardoor het dak niet alleen beter geïsoleerd is, maar ook bijdraagt aan de vergroening van de stad.

Kades van Smaragd

Het initiatief voor deze avond is afkomstig van twee bewoners van de Da Costakade. Zij bedachten het initiatief ‘Kades van Smaragd’ waarmee zij inhaakten op de vraag van de gemeente om een cadeau te bedenken voor de stad vanwege de viering van het 750-jarig bestaan van Amsterdam in 2025.

Subsidie

De gemeente Amsterdam wilde sowieso al in de periode 2015-2018 50.000 m² aan daken en gevels vergroenen. Hiervoor is sinds 1 februari 2016 subsidie beschikbaar. De ‘Kades van Smaragd’ is speciaal gericht op waterbewoners en beoogt als eerste een pilot te starten langs een aantal kades in Oud-West.

Meer info