“Ik vaar zelf al heel lang met bootjes en heb ook actief geroeid; ik had altijd al een grote ‘waterbetrokkenheid’. Sinds 2014 woon ik op een boot, op één van de leukste boten die we konden vinden. Maar dat zegt natuurlijk iedere waterbewoner! Wat me vooral aantrekt is dat je meer bewust de vier seizoenen meemaakt, we liggen op een open stuk dan zie je zonsopgang en zonsondergang en vooral ook het plezier op en rondom het water, het zelf varen en ook zwemmen.
De eerste keer dat ik met vernieuwingen van de kade te maken kreeg was in mijn eigen buurt, de Nieuwe Vaart en nu speelt het in een andere vorm en op ongekende schaal in de hele stad. Mijn insteek is dat we als vereniging de gemeente niet moeten aanvallen, maar vooral in open en nauw overleg samen tot de beste oplossingen moeten komen.”
“De eerste keer dat ik met vernieuwingen van de kade te maken kreeg was in mijn eigen buurt, de Nieuwe Vaart. De gemeente had een project uitgezet het oude hoge groen langs de kade te vervangen voor laag nieuw groen. Toen merkte ik aan de reacties van leden van onze woonbootvereniging dat het kadeproject een behoorlijke impact had. Het was nodig daar onderling en samen met de gemeente goed uit te komen. Ook kreeg ik zelf te maken met werkzaamheden aan een brug, waardoor ik voor het noodzakelijke onderhoud aan mijn schip eerst niet op tijd weg kon en later moeite had weer terug te komen. Mijn persoonlijke betrokkenheid voor het onderwerp kades, bruggen en vernieuwing is zo ontstaan.
Periodiek overleg met de gemeente
Begin 2020 werd ik door de Sander Rutten gevraagd bij de woonbootvereniging Amsterdam het dossier kades, bruggen en vernieuwing op me te nemen. Met de ervaring en kennis die ik al had, wilde ik dat graag doen. Het is belangrijk dat de gemeente goed op de hoogte is wat het betekent op het water te wonen, welke factoren daarbij een grote rol spelen en vooral dat ze weten welke zorgen ontstaan bij de woonbootbewoners over de gevolgen van de op handen zijnde herstel- en vernieuwingswerkzaamheden.
Ik heb met verschillende mensen van de gemeente gesproken, wat uiteindelijk geleid heeft tot periodiek overleg. Elke vier weken spreek ik met de projectbegeleider van de gemeente die van alle betrokken partijen gegevens verzamelt en overzicht heeft wat er allemaal gebeurt. De projectbegeleider is heel open in het gesprek en meldt het ook als er iets niet helemaal goed gaat en we kunnen dan samen kijken wat de beste oplossing is.
Verplaatsingsprotocol optimaliseren
Dan is er nog het protocol voor verplaatsing dat geoptimaliseerd moet worden, daarover geef ik namens de woonbootvereniging adviezen. Wat moet er nu echt allemaal gebeuren als je een verplaatsingsprotocol gebruikt. Ze hebben wel verplaatsingsprotocollen maar die zijn te generiek en wat verouderd en houden te weinig rekening met typische situaties, zoals bijvoorbeeld een bed & breakfast aan boord, of schoolgaande kinderen in een bepaalde buurt. Als je twee jaar tijdelijk verplaatst wordt, hoe ga je dan om met dat soort elementen. Juist ook die belangen behartig ik voor de waterbewoners.
Dynamische kaart
Op dit moment is de gemeente een dynamische kaart aan het samenstellen waarop ze tot 2024 beschreven hebben wat waar speelt. Ze zijn hem aan het optimaliseren zodat je eenvoudig en goed kan zien, wanneer gaat waar iets gebeuren. Er is nu best al wat informatie te vinden, maar dat zit behoorlijk verstopt, dat moet nog toegankelijker worden. Van de 800km kade is er nu van 200 km duidelijk in welke staat de kades verkeren, maar de rest nog niet. Van een aantal locaties is nu wel al zichtbaar wanneer wat gebeurt.
Met de actuele werkwijze – het slaan van damwanden en dan het hersteltraject op prioriteit starten – is het niet haalbaar om binnen tien jaar klaar te zijn. Want als er bijvoorbeeld een urgentie is met acuut een instortende kade, dan komt dat ertussen en schuift de planning op. Dus waar ze nu vooral mee bezig zijn, is te kijken hoe ze het proces kunnen versnellen. Dat is de grootste uitdaging. “
Meer informatie
WVA Dossier Vernieuwing kades en bruggen
Gemeente Amsterdam – Kademuren: maatregelen en vernieuwing
Heb je zelf informatie over kadewerkzaamheden, of heb je vragen stuur een mail naar:
joost@woonbootverenigingamsterdam.nl